2020 News Quiz


Answers at the bottom.

1) In January, Second Amendment supporters rallying in Richmond unfurled a giant banner showing the silhouette of an automatic rifle and these words:

A) RESIST TYRANT NORTHAM
B) GUNS SAVE LIVES
C) COME AND TAKE IT
D) WE WILL NOT COMPLY

2) In February, a freshman GOP delegate responded to Democrats' talk of taking down Confederate monuments with a bill that would banish a statue of former Democratic Gov. Harry Byrd from Capitol Square. What did the delegate fail to consider?

A) The Governor (not the legislature) controls Capitol Square
B) Such bills require unanimous consent, something unlikely to happen
C) Byrd was a segregationist, so Democrats were thrilled to see him go
D) Freshmen must serve at least 12 months before introducing their first bill

3) In March, Virginia's first known COVID-19  'super-spreader' event was:

A) A tent revival in Galax
B) A dinner party in Williamsburg
C) A funeral in Fredericksburg
D) A wedding in McLean

4) In March, at the start of the shutdown, Sen. Mark Warner (D-Virginia) turned constituents' stomachs with a video showing him preparing his favorite recipe:

A) A tuna melt
B) A tofu burger
C) An extremely rare hamburger
D) General Tsao's Chicken

5) In April, the House of Delegates held an extraordinary one-day veto session that will be remembered for:

A) Members met outside under a massive tent to allow for social distancing
B) Conservatives protesting the Governor's stay-at-home order circled Capitol Square beeping their car horns
C) Speaker Eileen Filler-Corn appeared to faint while standing at the dais.
D) All of the above.

6) In April, the Democratic-led General Assembly finalized a package of gun-control measures. NOT included was:

A) Limit of one handgun purchase a month
B) Ban sales of automatic weapons
C) Require universal background checks
D) Temporary seizure of guns from people deemed a risk to themselves or others

7) In May, after getting pepper-sprayed at a protest, self-described socialist Del. Carter Lee (D-Manassas) told State Police officers:

A) "You can't arrest them."
B) "Sic Semper Tyrannis"
C) "I write the state police budget and they're going to f---- regret this!"
D) "Workers of the World, Unite!"

8) In June, the first statue toppled by protesters in Richmond following the death of George Floyd was:

A) Christopher Columbus
B) Jefferson Davis
C) J.E.B. Stuart
D) Williams Carter Wickham

9) In June, Governor Northam made Virginia the first state in the nation to:

A) Enact covid-era safety rules for businesses
B) Pay people not to own guns
C) Impose gas mileage standards for electric cars
D) Ban prayer in groups of five or more

10) In July, Republican congressional candidate Nick Freitas needed a ruling from the state Board of Elections to get his name on the ballot. The issue was:

A) Freitas did not live in the district
B) For the second election in a row, Freitas was late turning in his paperwork
C) Uncertainty about how to pronounce his name
D) Some of his big political donors were requesting anonymity

11) In August, what prompted the Northam Administration released an unredacted report about Virginia Parole Board law violations related to its decision to release a convicted police killer?

A) President Trump tweeted about the case from the 7th fairway of his Virginia golf course
B) A computer glitch inadvertently emailed the document to reporters
C) Three senior Republican legislators cited a state law that entitled them to see it
D) Russian hackers posted it to Wikileaks

12) In September, Bob Good, the Republican congressional candidate, aired a TV ad that showed him:

A) Tossing his son around a wrestling mat
B) Roping a calf at the Campbell County Fair
C) Thumping a Bible at the 5th District GOP convention
D) Blasting soda bottles with an AR-15

13) By October, it was clear that Virginia would set a record for early voting. In the end, what percentage of votes in the presidential election were cast the old-fashioned way: In person on Election Day?

A) 36%
B) 46%
C) 56%
D) 66%

14) In November, voters overwhelmingly approved a constitutional amendment that will give citizens a voice in redistricting. The new Redistricting Commission will:


A) Remove legislators from the map-making process
B) Require legislative districts to follow jurisdictional boundaries
C) Set a minimum number of competitive seats
D) None of the above

15) In December, Fauquier County Schools suddenly ended in-person instruction after

A) Broadband expansion made virtual learning possible for all students
B) A paperwork snafu left the county with too few licensed bus drivers
C) So many teachers, nurses or staff were out sick or in quarantine
D) A walkout after students were told snow days were a thing of the past

 Thanks for reading VaNews, a free nonprofit service supported entirely by readers. If you have done so this year, please consider a year-end donation.

 

ANSWERS:
 1: C
 2: C
 3: B
 4: A
 5: D
 6: B
 7: C
 8: D
 9: A
10: B
11: C
12: A
13: A
14: D
15: C




 

Dec. 27, 2020

Updates Home

Updates RSS Feed

Browse updates by month:

April 2021
March 2021
February 2021
January 2021
December 2020
November 2020

(Show All)
October 2020
September 2020
August 2020
July 2020
June 2020
May 2020
April 2020
March 2020
February 2020
January 2020
December 2019
November 2019
October 2019
September 2019
August 2019
July 2019
June 2019
May 2019
April 2019
March 2019
February 2019
January 2019
December 2018
November 2018
October 2018
September 2018
August 2018
July 2018
June 2018
May 2018
April 2018
March 2018
February 2018
January 2018
December 2017
November 2017
October 2017
September 2017
August 2017
July 2017
June 2017
May 2017
April 2017
March 2017
February 2017
January 2017
December 2016
November 2016
October 2016
September 2016
August 2016
July 2016
June 2016
May 2016
April 2016
March 2016
February 2016
January 2016
December 2015
November 2015
October 2015
September 2015
August 2015
July 2015
June 2015
May 2015
April 2015
March 2015
February 2015
January 2015
December 2014
November 2014
October 2014
September 2014
August 2014
July 2014
June 2014
May 2014
April 2014
March 2014
February 2014
January 2014
December 2013
November 2013
October 2013
September 2013
August 2013
July 2013
June 2013
May 2013
April 2013
March 2013
February 2013
January 2013
December 2012
November 2012
October 2012
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008